Strădania tinereţii este odihna bătrâneţii
Translate in your language. Have a nice day !
joi, august 13, 2009
CEAHLAU- drumetie de weekend
E o minunatie sa parcurgi cararile muntilor, sa respiri aerul curat, sa mai vezi si zone in care omul inca nu a apucat 100% sa-si puna amprenta.Desi se afla la o aruncatura de bat de zona unde stau, pot sa spun ca nu am mai urcat pe varful Ceahlaului de ani de zile. Am observat ca pe blog intra vizitatori nu doar din Romania, cat si din alte tari si mi-am zis ca nu strica sa postez cateva foto si sa dau cateva informatii.Cine are rabdare si patima muntelui –bine, cine-nu-tot e bine;
)
Masivul Ceahlău este unul din munţii cu cea mai mare importanţă turistică din Carpaţii Orientali.Este este situat pe teritoriul judeţului Neamţ, la mică distanţă de oraşul Bicaz şi de lacul Izvorul Muntelui.Vârful său cel mai înalt este considerat vârful Ocolaşul Mare, cu 1907 m, vârful Toaca măsurând numai 1900 m.
In Masivul Ceahlău sunt delimitate, pentru uzul turiştilor, 7 trasee montane marcate:Traseul 1: prin Lutu Rosu ;Traseul 2: prin Jgheabul cu Hotar; Traseul 3: prin Poiana Maicilor; Traseul 4: Durau - Fântânele; Traseul 5: Durau - Cascada Duruitoarea; Traseul 6: Neagra - Dochia; Traseul 7: Bicazul Ardelean - Dochia.
Am ales varianta 7 deoarece ne propusesem sa facem mai multe in ziua aia si nivelul de urcare a fost ok. Este considerat traseu partial usor si e insemnat pe harta cu dunga albastra.
Traseul incepe din Bicazul Ardelean, de la intersecţia DN 12C cu drumul nemodernizat 127A ce duce spre Tulgheş. Se porneşte urmărind marcajul până în satul Telec. Distanţa dintre cele două localităţi este de aproximativ 4,5 km.Din satul Telec, de la confluenţa pârâului Bistra cu pârâul Jidanului, traseul marcat continuă în amonte pe valea Bistrei.De o parte şi de alta a pârâului Bistra se înşiruie gospodăriile sătenilor.Treptat, acestea se răresc lăsând loc pădurii de amestec.Se poate urca cu masina trecand prin Poiana Stanilelor(1405m) pana la Curmatura Stanilelor. Ochesti marcajul “ banda albastra” si de aici o luati la pas.Ar fi cam 1.15-1.30’ pana la Dochia, poate chiar 2 ore, daca numai ai conditie fizica buna si poposesti sa admiri vietatile necuvantatoare.
Nu-ti fa griji-ai unde sa-ti lasi masina.Este singurul traseu auto mai aproape de varf, venind pe un drum forestier si este indicat celor grabiti.
Urci..urci...urci....si ajungi pe culmea ce leaga varful Toaca de varful Ocolasul Mare, unde dai de Schitul Ceahlau.Biserica in intregime de lemn are catapeteasma si mobilierul sculptate, iar manastirea in sine mai are in subordine doua schituri: Sf. Antonie - Stanile si Sf. Ilie - Cerebuc.Lucrarile la biserica manastirii au inceput in primavara anului 1992, primele materiale de constructie fiind carate si transportate de catre credinciosii din satele Ceahlau si Bistricioara, de maicile de la manastirea Durau, de studenti membrii ai ASCOR. Din anul 2004, s-au desfasurat lucrarile de constructie ale casei Panaghia, care astazi gazduieste adesea pelerini si oameni cu credinta.
Privelistea e minunata, iar drumul e foarte usor, astfel ca ajungi repede la Cabana Dochia, situata la 1750 m.De acolo o iei la pas usor catre statia meteo, ale carei aparate de masura sunt amplasate chiar in varful muntelui. Candva era aici o scara din lemn cu peste 400 de trepte, care ducea pana sus, insa nu mai este practicabila, astfel ca daca esti curajos( cica) urci pe cararile formate pe versant cu mare atentie.Cand urcati, mai bine nu va uitati ce lasati in urma. Oricum veti vedea la coborare. Sa nu scanciti atunci ca vreti sa luati liftul, telecabina sau vreti teleportare, ca nu exista. Doar putina nebunie.....
Cam greu...caci deh...asa e fara conditia fizica......mai taras, mai in " 4 labe", dar " m-am cocotat" si a meritat. Peisajul este incredibil si se merita!
Apropo luati-va incaltari comode! Nu aveti ce cauta aici nici cu sandale, nici cu pantofi de oras , desi am vazut la unii turisti si m-am minunat... Bine ca au ales acest traseu Bicazul Ardelean-Cabana Dochia, altfel.......................auch!
Pe Ceahlau se poate intinde cortul pe un platou din apropierea cabanei Dochia. Confortul de cazare la cabana este scazut, deci nu sperati ceva iesit din comun, ca atare nu veniti aici daca vreti o vacanta cu jacuzzi etc.
Luati-va cateva sandvisuri la voi, nu de alta, dar aerul de munte trezeste sentimente stomacului . Focul este interzis si nu exista poiene pentru un picnic de weekend cum cred altii.Sus urca doar turistii care vor imagini superbe, miscare si aer curat. Se merita!
Fie ca vei urca, fie ca vei cobori,cu siguranta vei simti esenta muntelui.El uneste, trezeste comunicare. Toata lumea se saluta cu toata lumea si te simti ca-n satul bunicilor.Nu conteaza de unde vii, unde te duci- muntele te apropie…………
Va urez drum bun dragii mei, vreme frumoasa si urcus usor......
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
CAUTAM SPONSORI
Desi intelegem ca este criza, suntem in cautare de sponsori
Dorim sa achizitionam:
1 camera video digitala
Daca vreti sa ne ajutati, va rugam sa ne scrieti pe adresa de e-mail: nataly3018@yahoo.com
Multumim !
Dorim sa achizitionam:
1 camera video digitala
Daca vreti sa ne ajutati, va rugam sa ne scrieti pe adresa de e-mail: nataly3018@yahoo.com
Multumim !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu