Sponsor APISORELIA

Strădania tinereţii este odihna bătrâneţii


Translate in your language. Have a nice day !

marți, august 11, 2009

Solidaritate si voluntariatLumea de astăzi este prizonieră în capcanele propriei ignoranţe, materialistă, în goana după iluzia trecătoarelor bunuri.Care sunt prioritatile omului de astazi?Uitam de semeni, de ceea ce inseamna ajutor, uitam de natura care ne inconjoara. Nu incerc sa fac o pledoarie, insa m-am apucat sa scriu, probabil ca reactie la ceea ce vad ca ma inconjoara, la ceea ce citesc, vad, vizitez.
Mi-am propus sa las la o parte stirile" fierbinti" despre cum e condusa tara asta si sa postez p'aici(maine-ca acum vine Mos Ene;)) cateva foto(daca au iesit cum trebuie) si/sau comentarii asupra a ceea ce am citit sau vazut cand picioarele m-au purtat bezmetice printr-un colt al Romaniei.
Astazi m-am apucat sa recitesc informatiile despre donarea de sange si cum multi nu stiu prea multe...m-am gandit " sa-i obosesc cu niste informatii...zic eu-utile.
Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti.
• Celulele rosii (hematiile) - se pot pastra 35 zile si se folosesc in special la pacientii din salile de operatii si reanimare.
• Trombocitele - se pot pastra maxim 5 zile si sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer si leucemie.
• Plasma - poate fi congelata si rezista pana la un an, este folosita in principal in tratamentele accidentatilor si bolnavilor cu arsuri.
Fiecare unitate de sange - luata ca intreg - este testata contra bolilor inainte de a fi trimisa spre separare.
Donarea de sange este sigura si usoara.
Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.Apropo! cere asistentei sa desigileze seringa in fata ta.
Senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar intalnita.
Puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine.
Vi se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical - temperatura, puls, tensiune.
Rezultatele testelor raman confidentiale.
Pentru a beneficia de o experienta placuta in urma donarii, donatorii sunt rugati sa stea cateva minute dupa donare; sa evite exercitiile ori ridicarea de greutati in urmatoarele 5 ore de la donare.
Calitatea sangelui. Asigurarea calitatii rezervelor de sange se face printr-un proces ce presupune testari riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare si un atent control al calitatii.

Cine poate dona?
Chiar si tu daca indeplinesti urmatoarele conditii:
• Varsta cuprinsa intre 18-62 ani;
• Greutate corporala minima a donatorului: 50 kg;
• Tensiunea arteriala: maxima sa nu depaseasca 200 mmHg iar minima 100 mmHg;
• Donatorul sa nu prezinte afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;
• Intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 60 zile.
Proceduri

Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite legi.

Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sange, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiti "primitori universali". Ei nu pot insa dona sange decat persoanelor care au grupe AB.

Sangele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, detinatorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali".

Grupa A doneaza grupelor A si AB si primeste sange de la grupa A sau de la 0.

Grupa B doneaza grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.

Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, varsaturi, febra, frisoane, rarirea batailor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinarii) si, deseori, duce la moarte.

Cantitatea de sange donat

O priza obisnuita de singe este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva circa 300-400 ml de sange (pe care il foloseste cand se depun eforturi mari), precum si capacitatea de a reface repede sangele donat (cantitativ in 1—2 ore, iar calitativ in 14 zile), fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala, totul depinzind de modul in care organismul repartizeaza diversele cantitati de sange in raport de nevoi si de promptitudinea cu care se face aceasta permanenta adaptare.
Topul celor mai intalnite motive folosite pe post de scuza pentru a nu dona.

1. Nu-mi plac acele / Mi-e frica de ace / Mi-e frica sa donez sange. Aproape oricine simte asa prima oara. Pe de alta parte, majoritatea donatorilor va pot spune ca nu se simte decat o mica intepatura si dupa 7-10 minute... gata! Daca va faceti timp si curaj pentru o singura donatie, va veti intreba ulterior de ce ati ezitat atat.
2. Sunt prea ocupat. Intregul proces dureaza aproximativ o jumatate de ora, din care timpul afectat efectiv donatiei este de 7-10 minute. Daca stai un pic si te gandesti ca 30 de minute din timpul tau pot insemna o viata intreaga pentru un copil nascut prematur, sau pentru cineva care a suferit un accident, ai putea decide ca poti sa-ti faci timp pentru a salva o viata.
3. Nimeni nu mi-a cerut... nu mi-am dat seama ca e nevoie de sange. Considera ca tocmai ai fost intrebat! Donezi? Pur si simplu nu exista o alta cale de a acoperi nevoile de sange ale pacientilor si ale spitalelor decat prin donatiile celor ca tine. In fiecare clipa, cineva are nevoie de sange!
4. Am donat deja in acest an. Poti dona la fiecare 72 de zile. Multi oameni doneaza sange chiar si de 5 ori pe an.
5. Mi-e frica sa nu iau SIDA. Este imposibil sa iei SIDA atunci cand donezi sange. pentru fiecare donare se foloseste un ac nou, steril si de unica folosinta.
6. Nu am o grupa "buna" de sange. In fiecare zi este nevoie de orice tip de sange pentru a face fata solicitarilor. daca ai o grupa comuna de sange, exista multi pacienti care au nevoie de el, deci cererea este mare. Daca ai o grupa de sange rara, sunt mai putini donatori disponibili, deci este la fel de multa nevoie.
7. Nu am sange "in plus". In medie, corpul uman are 4-5 litri de sange. Doctorii spun ca un adult sanatos poate dona cu regularitate, pentru ca organismul reface cu rapiditate sangele donat.
8. Nu vreau sa ma simt slabit dupa donare. Donarea de sange nu are un efect negativ asupra unui adult sanatos pentru ca organismul contine suficient sange. Vei dona 450ml, iar corpul, ce produce constant sange, va inlocui volumul donat in 24 de ore. Majoritatea oamenilor isi continua activitatile obisnuite dupa donare.
9. Nu este nevoie de sangele meu (Sunt prea bartran / Sunt bolnav) Daca nu sunteti siguri, intrebati-va medicul de familie. Personalul din centrele de donare, poate de asemenea sa analizeze starea ta de sanatate. Totusi exista o limita superioara de 65 de ani, pana la care se poate dona sange.
10. Am un tip rar de sange si astept pana va fi nevoie in special de el. Tipurile de sange care sunt rare se gasesc intotdeauna in cantitati mici si insuficiente. Exista o nevoie constanta pentru aceste tipuri rare de sange fiind foarte greu de evitat situatiile de criza.
Daca donezi ...E un mod de a arata ca-ti pasa ce ceilalti oameni din jurul tau.


Stiai ca ...?


Grupa sanguina se transmite ereditar, de la o generatie la alta, dupa anumite legi.

Intre grupa sanguina si unele boli exista o relatie directa. S-a stabilit, de exemplu, ca ulcerul duodenal este mai frecvent la persoanele cu grupa sanguina 0, in timp ce diabetul zaharat si unele boli canceroase, mai ales cancerul de stomac si leucemiile, sunt mai frecvente la indivizii cu grupa sanguina A.

* In afara sistemului ABO, pe hematii (globule rosii), a mai fost descoperita o substanta, numita Rh.
* 85% din populatie au aceasta substanta pe hematii, daca sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% nu o au deci sunt Rh negativi.
* Organismul unei persoane, care nu are Rh pe hematii si primeste o transfuzie cu sange care are Rh (de la un donator Rh pozitiv) va reactiona ca si cum ar lua contact cu un corp strain ( la fel cum reactioneaza la bacterii, virusuri sau alti corpi straini cu care organismul intra in contact). In consecinta, va incerca sa distruga acest Rh, insa Rh-ul fiind atasat hematiilor, organismul le va distruge si pe ele. Astfel apar accidentele postransfuzionale, care se manifesta asemanator unei anemii (boala in care scade numarul globulele rosii din sange).

Alt caz de incompabilitate, apare in cazul mamei cu Rh negativ, tata Rh pozitiv si fat Rh pozitiv. Pentru tinerele mame este de retinut observatia, ca, de regula, primul copil este sanatos, dar urmatorii copii prezinta (daca nu se aplica la timp tratamentul necesar, o forma de boala datorata distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determina decesul nou-nascutului. Riscul ca sangele mamei sa-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcina, dar el creste proportional cu numarul de nasteri si sarcini. In cazul sarcinilor avortate, trebuie luat in considerare momentul la care s-a produs avortul (riscul repercusiunilor este mai mare in a doua parte a sarcinii).
Materialul a fost selectat de pe http://doneazasange.ro/cum_donez.html
Util? Oricand
-anytime...............everywhere..in this life;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CAUTAM SPONSORI

Desi intelegem ca este criza, suntem in cautare de sponsori
Dorim sa achizitionam:

1 camera video digitala
Daca vreti sa ne ajutati, va rugam sa ne scrieti pe adresa de e-mail: nataly3018@yahoo.com
Multumim !