Sponsor APISORELIA

Campanie anti-furt

Strădania tinereţii este odihna bătrâneţii


Translate in your language. Have a nice day !

luni, martie 21, 2011

ZIUA MONDIALĂ A APEI - 22 MARTIE


Recomandată pentru prima oară în 1992, la Summit-ul Pământului în Brazilia (UNCED – Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare), Ziua Mondială a Apei a fost instituită în anul 1993 pe 22 martie şi de atunci a fost sărbătorită ca o zi internaţională care subliniază rolul apei potabile în viaţa noastră, „pledând pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce.
Cu o temă dedicată în fiecare an, Ziua Mondială a Apei din 2011, intitulată „Apa pentru Oraşe: Răspunzând Provocării Urbane”, abordează problema urbanizării mondiale în creştere („unul din doi oameni de pe planetă trăiesc într-un oraş”), mahalalele fiind rezultatul dezvoltării oraşelor mari în ţările sărace sau în curs de dezvoltare, în timp ce infrastructurile (pentru apă potabilă şi apă reziduală) rămân în urmă şi nu pot ţine pasul cu această creştere.

Populaţia oraşelor creşte mai rapid decât se poate adapta infrastructura de apă.
Acesta este semnalul de alarmă tras de specialiştii în domeniu cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.
“Este prima dată în istoria omenirii când cea mai mare parte din populaţia lumii trăieşte în oraşe: 3,3 miliarde de oameni şi aceasta continuă să crească într-un ritm alarmant”.

Conform statisticilor mondiale, în fiecare zi, două milioane de tone de ape uzate ajung neepurate sau insuficient epurate în cursurile de apă din lumea întreagă.
În România, procentul de ape uzate evacuate neepurate sau insuficient epurate rămâne în continuare mare, de peste 70%, menţinându-se relativ constant de la an la an. Cele mai mari probleme se înregistrează în secţiunile aval de marile aglomerări urbane care nu au staţii de epurare conforme sau care nu deţin staţii de epurare, peste 50% din cantitatea de poluanţi care ajung în apă provenind de la marile aglomerări urbane.

În fiecare lună, cinci milioane de oameni vin să locuiască la oraş. 27% din populaţia urbană din lumea întreagă nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă.

În fiecare an, multă apă potabilă se risipeşte fără rost în marile oraşe de pe glob. Dacă această cantitate de apă nu s-ar mai risipi, încă 10-20 milioane de oameni ar avea apă de băut în marile oraşe din lumea întreagă.

Unul din patru locuitori ai oraşelor de pe glob nu are acces la instalaţii sanitare adecvate.

În România, gradul de racordare la canalizare este 54,28%, iar gradul de racordare la staţiile de epurare este de 43,24%. Suma alocată până în prezent pentru astfel de lucrări este de 4 miliarde euro.

Distribuţia neuniformă a resursei, schimbările climatice tot mai evidente în ultimul timp, pot conduce în conformitate cu estimările Joint Research Centre pentru România, la apariţia unor zone influenţate de secetă (vest, sudul şi estul ţării).

Susa: www. ziuaveche.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CAUTAM SPONSORI

Desi intelegem ca este criza, suntem in cautare de sponsori
Dorim sa achizitionam:

1 camera video digitala
Daca vreti sa ne ajutati, va rugam sa ne scrieti pe adresa de e-mail: nataly3018@yahoo.com
Multumim !

Ora Pamantului 2009
Ora Pamantului 2009